Neurotransmitter-test

Neuro4profielbepaling is een test die wordt gebruikt om inzicht te krijgen over 4 belangrijke neurotransmitters, namelijk Dopamine, Acetylcholine, GABA en Serotonine.

“Meten is weten”
Kammerling Onnes

Neuro4profiel-test

Neurotransmitters

Neurotransmitters zijn krachtige boodschapstofjes die een cruciale rol spelen in de communicatie tussen zenuwcellen binnen je hersenen en lichaam. Daarbij heeft iedere neurotransmitter zijn eigen specifieke kenmerken. 

Van Dopamine, Acetylcholine, GABA en Serotonine is bekend welke kenmerken je vertoont als ze optimaal functioneren. Deze kenmerken zijn gebaseerd op meer dan 50 jaar onderzoek en klinische observaties. 

Neurotransmitters vormen een belangrijke sleutel voor een goed prestatievermogen, zoals bijvoorbeeld bij sport, werk en/of studie. Daarnaast zijn ze ook van belang om sneller te kunnen herstellen vanwege hun invloed op het immuunsysteem, hormonen en de celstofwisseling

Een optimale werking van neurotransmitters leidt dus enerzijds tot een hoog prestatievermogen, terwijl een verminderde werking anderzijds leidt tot een verlaagd herstelvermogen.

Braverman

Neuro4Profieltest is een aangepast Braverman model. Dit meetinstrument bestaat uit een uitgebreide digitale vragenlijst. Neurotransmitters kun je ook meten in speeksel, urine en bloed. Echter zijn de testuitslagen niet betrouwbaar vanwege de vluchtigheid en het momentopname.

Uitslag

In de testuitslag van Neuro4Profiel wordt de functionaliteit van Dopamine, Acetylcholine, GABA en Serotonine vertaald naar functionele scores. Aan de hand van dit score overzicht kun je doelgericht een specifieke neurotransmitter in balans brengen. De uitslag kan als basis dienen voor elk op maat gemaakt advies, voor zowel voeding, suppletie, coaching, leefstijl als persoonlijke ontwikkeling.

Wist je dat maar liefst 95% van de neurotransmitter serotonine – bepalend voor o.a. je stemming en slaapkwaliteit – wordt aangemaakt in de darmen?

 “Neurotransmitters oefenen een directe invloed uit op je dagelijks functioneren”

Wanneer is een neurotransmitter-test zinvol?

Een neurotransmitter test is zinvol bij praktisch alle fysieke en psychische klachten. Hierbij kun je denken aan:

Stressklachten, depressie, slaapproblemen, niet offline kunnen gaan, gespannen spieren, hoofdpijn, concentratieproblemen, stemmingsklachten, angsten, depressie, vermoeidheid, lusteloosheid, mentale onrust, verlaagde weerstand, chronische vermoeidheid, depressie, vergeetachtigheid, pijnklachten, ADHD, ADD, autisme, darmklachten, geheugenproblemen, coördinatieproblemen, spierzwakte, tremoren, prikkelbare darm syndroom (PDS), hoogsensitiviteit (HSP), paniekaanvallen.

Een neuro4profielbepaling maakt overzichtelijk hoe je neurotransmitterprofiel ervoor staat. Met kennis over je neurotransmitters kun je efficiënter een hersteltraject starten. Wist je bijvoorbeeld dat er 2 soorten depressies zijn gekoppeld aan een neurotransmitter? De twee neurotransmitters gekoppeld aan een depressie zijn: Dopamine (Dopaminerge depressie) en Serotonine (Serotinerge depressie)

Maar ook Burn-out klachten kun je vanuit neurotransmitters bekijken. Ervaar je Burn-out klachten en is je GABA laag of  juist je Dopamine laag? Thema van GABA zijn grenzen of meer structuur. Thema van dopamine is zingeving of een doel in je leven. Zo kun je dus efficiënt een hersteltraject starten waarbij de betreffende neurotransmitter de juiste ondersteuning krijgt. 

Ook als je geen klachten hebt maar bijvoorbeeld je sport– of werkprestaties wilt verhogen is een neurotransmitter test zinvol! Zo heeft ieder mens één dominante neurotransmitter. Hieruit kun je veel persoonlijke informatie halen zoals wat voor soort karakter je hebt en welk werk past bij jou karakter!

 
Niet alle psychosociale problematieken zijn direct op te lossen door vormen van psychotherapie. 
Soms kom je gewoon stofjes tekort of is je brandstof op.

Neurotransmitter overzicht:

Dopamine

Bij voldoende dopamine:

Daadkracht, wilskracht, zelfvertrouwen, focus, snel en scherp kunnen denken, kritisch, overzicht, libido, ervaren van ‘flow’.

Bij een tekort aan dopamine:

Besluiteloosheid, opstart/focus-problemen, ‘mist in je hoofd’, niet uit je woorden kunnen komen, verslavingsgevoeligheid, dingen niet afmaken, minder zelfvertrouwen en uitputting.

GABA

Bij voldoende GABA:

Stabiliteit, gemoedelijkheid, ontspanning, goed kunnen plannen, teamspeler, relatie gericht, punctueel, behoedzaam.

Bij een tekort aan GABA:

Stressgevoelig, prikkelgevoelig, onrustig, niet kunnen ontspannen, hyperalert, geen houvast, moeilijk kunnen stoppen, verkrampt, houterig, slecht door kunnen slapen. Een combinatie tekort van GABA en serotonine kan leiden tot paniekaanvallen, behoefte aan zout eten.

Acetylcholine

Bij voldoende acetylcholine:

Scherpe zintuigen, intuïtief, empathisch, begrijpend, creatief, nieuwsgierig, authentiek, niet in vakjes denken, harmonie.

Bij een tekort aan acetylcholine:

Vergeetachtigheid, moeite met het terugroepen van herinneringen, dyslexie, moeilijker denken, behoefte aan vet eten, verstoorde automatische handelingen.

Serotonine

Bij voldoende serotonine:

Onbezorgd, vrolijk, realistisch, wil graag dingen beleven, speels, vindingrijk, flexibel, avontuurlijk, werkt graag met de handen.

Bij een tekort aan serotonine:

Slaapproblemen, geslotenheid, starheid, bezorgd, migraine, obstipatie, pijngevoelig, gespannen, tunnelvisie; verkramptheid, onveilig gevoel, niet los kunnen laten, verstoorde darmwerking, behoefte aan suiker eten.

Herken je dit?

Gemoedtoestand…
… Je levenskwaliteit gaat op en neer.

Overprikkeling…
… Je ervaart dat je sneller geprikkeld bent.

Ontspannen is lastig…
… Je staat altijd op ‘AAN’.

Ervaar je een Burnout of Boreout…
… Door te kijken naar je neurotransmitters kun je een veel beter herstel traject inzetten.

Geluksgevoel…
… Lijkt ver weg te zijn.

Concentratie…
… Is een uitdaging.

Je slaapt slecht…
… Denk daarbij aan inslapen en/of doorslapen

Depressie…
… Er 3 soorten depressies zijn. Ieder gekoppeld aan een specifieke neurotransmitter.

Grote kans dat jouw neurotransmitters uit balans zijn…

Hoe werkt de neurotransmitter-test van Neuro4Profiel?

De neurotransmitter test van Neuro4profiel is een uitgebreide online vragenlijst die reeds 40 jaar in gebruik is en steeds verder is ontwikkeld. De resultaten worden weergegeven in een overzichtelijk rapport en zullen verder worden toegelicht tijdens het consult.

De test wordt ingezet als een geïntegreerd onderdeel van orthomoleculaire therapie.

De resultaten van het Neuro4profiel worden gezien als een ‘proxy measure’. Proxy measures geven een specifieke indicatie van kenmerken die bestaan uit een optelsom van complexe factoren of wanneer een combinatie van onderzoeken nodig zou zijn om tot een betrouwbaar beeld te komen.

De Neuro4Profiel methode bevat een door CellCare Healthgroup ontwikkeld algoritme. Het is één van de weinige, uitgebreide testen die zowel inzicht in de werking van je brein en gedrag als in je fysiek functioneren geeft.

Ter informatie:

  • Belangrijk om te vermelden is dat een natuurgeneeskundige GEEN officiële diagnose mag vaststellen. Bij klachten dient u eerst naar een arts (Huisarts) te gaan!
  • Alle consult tarieven zijn inclusief BTW voor particulieren.
  • Alle consult tarieven zijn exclusief voeding, voedingssupplementen, laboratoriumonderzoek, veneus bloedprikken en zijn altijd voor eigen rekening.
  • Een vervolgconsult is alleen mogelijk indien je een intake hebt gedaan of als second opinion.
  • Voor losse vragen als cliënt, los van jouw behandeltraject en buiten consulten om, wordt een bedrag in rekening gebracht. Zie de prijslijst.
  • Je investeert in je eigen gezondheid. Hiervoor heb je een goede dosis motivatie nodig. Aanpassingen in je leefpatroon zijn niet altijd gemakkelijk. Wees je hiervan bewust! Orthomoleculaire therapie werkt alleen als jij je ook hiervoor inzet.
  • Onze behandelingen worden niet vergoed via je de zorgverzekeraar. Dit is een bewuste keuze.

Voorbeeld van een Neuro4profielbepaling:

Disclaimer:

Het gegeven advies wordt gedaan aan de hand van de beschikbare informatie welke is ingewonnen middels een schriftelijke afgenomen anamnese, eventuele testuitslagen en/of mondeling gestelde vragen.

Aan het gegeven advies kunnen geen rechten worden ontleend. Carefulness is zich bewust van zijn verantwoordelijkheid om op een juiste, volledige en correcte manier advies te verstrekken richting de cliënt.

Daarnaast is Carefulness zich ervan bewust dat de cliënt dient te worden doorverwezen naar reguliere gezondheidszorg als er ‘rode vlaggen’ zichtbaar zijn en bij twijfel omtrent (direct) gezondheidsgevaar.

De cliënt is te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het wel of niet opvolgen van de door Carefulness gegeven adviezen. Carefulness moedigt dan ook eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid aan! Het niet volgen van 1 of meerdere gegeven adviezen kan ervoor zorgen dat gewenste resulta(a)t(en) op zich laat wachten en Carefulness kan hier niet verantwoordelijk voor worden gesteld!

Informatie gegevens:

Demy van der Gugten
MSc. Maxine Harland

Praktijk adres:

Burgemeester Talsmaweg 4
3471 CN Kamerik
Gemeente Woerden

(Ingang naast de woning,
aan de Burgemeester van loonstraat)

Registratie gegevens:

Cat-collectief therapeut
Klacht en tuchtrecht

KVK: 85058793
BTW: NL863492472B01

BO nr: 73542022-01-30

BO nr: 104762023-07-11

Tel: 0623490425

Contract vrije therapie
– Wij werken niet met vergoedingen.
– Geen contract met zorgverzekeraars.

Scroll naar boven