Mindfulness MBCT

Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT) is ontworpen om mensen te helpen die herhaaldelijk last hebben van depressies en chronisch ongelukkig zijn. Het combineert de ideeën van cognitieve therapie met meditatieve praktijken en houdingen gebaseerd op het eigen maken van mindfulness. De kern van dit werk ligt in het kennismaken met de gemoedstoestanden die vaak kenmerkend zijn voor stemmingsstoornissen en tegelijkertijd leren er een nieuwe relatie mee te ontwikkelen. Oosterse wijsheid gecombineerd met de laatste neurowetenschappen.

“The little things? The little moments? They aren’t little.”

Jon Kabat-Zinn

 

Mindfulness

Deze leerzame training is bestemd voor iedereen die in zijn leven te maken heeft met stress, angst, pijn of ziekte. Naarmate mindfulness meer een onderdeel van je dagelijks leven wordt, zal dat niet alleen spanning en angst helpen verminderen, maar zul je ook toegroeien naar een gezonder leven waar meer plaats is voor compassie en innerlijke rust. De intentie van deze training is dat je geïnspireerd raakt om mindfulness tot een belangrijk onderdeel van je leven te maken, tot een manier van zijn. We zijn ervan overtuigd dat mindfulness de weg vrij maakt naar meer harmonie, herstel en balans in je leven.

In deze officiële MBCT training leer je wetenschappelijk gefundeerde methodes die je helpen anders om te gaan met je gedachten en gevoelens. Je leert eenvoudige oefeningen die een krachtige werking hebben, waardoor je stress/depressie gerelateerde klachten verminderen en je meer in harmonie komt met jezelf.

De officiële, wetenschappelijk bewezen effectieve MBCT, ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn, is een achtweekse training en wordt bij Carefulness individueel aangeboden door onze psycholoog Maxine Harland. Doordat we één-op-één werken is er extra veel ruimte voor persoonlijke aandacht en maatwerk.

Herken je dit?

Je hoofd maakt overuren.

Dagen kan je er mee bezig zijn als iemand een vervelende opmerking tegen je maakt of als iets anders gaat dan jij graag zou willen. Ook maak je je vaak druk over dingen die mogelijk kunnen gebeuren. Van al dat piekeren lig je vaak wakker en je zit zo in je hoofd dat je niet meer goed voelt wat je lichaam je wil vertellen.

Lichaam voelt stijf en gespannen.

Nek en schouders zitten regelmatig vast en soms lijkt je hart wat sneller te slaan, voel je wat druk op je borst en benauwdheid of heb je opeens hoofdpijn. Je zit gewoon niet lekker in je vel.

Snel moe en prikkelbaar?

Alle prikkels komen bij je binnen en je bent gevoelig voor de sfeer, verwachtingen en energie van anderen. Je wordt er letterlijk moe van en loopt soms helemaal leeg. Je schiet soms uit je slof of bent juist emotioneel.

Lesinhoud

De individuele mindfulness training MBCT voor volwassenen bestaat uit 8 wekelijkse lessen van ongeveer 2 uur. Iedere week behandelen we een ander thema en doen we andere oefeningen.

Sessie 1:

Uit de automatische piloot en bewuster leven
We brengen veel tijd van ons leven door met dingen die we doen op de ‘automatische piloot’. Dat zorgt ervoor dat we niet altijd alles van onze ervaring ‘meekrijgen’, ook niet alle fijne momenten in het leven. Onze gedachten nemen ons vaak mee in de automatische piloot. We blijven ergens over piekeren. Niet omdat we dat willen of omdat het iets oplost, maar omdat het moeilijk is om ons los te maken uit de automatische piloot van het denken. Ook leren we deze week om onze automatische piloot te herkennen en er vaker uit te stappen.

Sessie 2:

Van het hoofd naar het ervaren (de doe-modus)
In de doe-modus ‘kennen’ we onze ervaring slechts indirect, conceptueel, door middel van het denken. Dit betekent dat we onszelf gemakkelijk kunnen verliezen in gepieker en zorgen. De aandacht op het lichaam richten geeft een gelegenheid om een nieuwe manier van direct, intuïtief, ‘experiëntieel’ weten te onderzoeken. Experiëntieel weten is een manier om je bewust te zijn van onprettige ervaringen zonder je te verliezen in piekerende gedachten. De meeste deelnemers zullen al bepaalde moeilijkheden tijdens hun meditatieoefeningen hebben ondervonden. Deze moeilijkheden bieden kostbare kansen om uit het denken te stappen en contact te maken met het directe weten van het lichaam.

Sessie 3:

Terugkeren naar het hier-en-nu (van doen naar zijn)
De geest is vaak verbrokkeld bezig en in gedachten verloren, omdat hij op de achtergrond met het voltooien van onafgemaakte taken en toekomstige doelen bezig is. In plaats daarvan moeten we een manier vinden om ‘terug te keren’ naar het hier en nu. Ademhaling en het lichaam zijn altijd aanwezige elementen waarop we ons kunnen concentreren om weer helder aanwezig te zijn, de geest tot rust te brengen, en onszelf van de doe-modus in de zijn-modus te brengen.

Sessie 4:

Afkeer opmerken, oefenen in erbij blijven
Vaardigheden van ‘terugkeren’ moet worden aangevuld met duidelijker in te zien wat ons weghaalt uit het huidige moment en zorgt dat we gaan doen, rumineren, afdwalen en zorgen maken. We beginnen met het onderzoeken van ‘afkeer’, de gebruikelijke reactie van de geest op onprettige gevoelens en gewaarwordingen, die voortkomt uit de behoefte om deze ervaringen niet te hebben, wat de bron is van emotioneel lijden. Via mindfulness blijf je erbij, omdat dit je een andere invalshoek biedt: het plaatst alles in een ruimer perspectief en leert je anders met je ervaringen omgaan.

Sessie 5:

Accepteren – toelaten wat er is
Bij het beoefenen van mindfulness geef je aandacht aan wat het meest overheerst in wat we van moment tot moment ervaren. De eerste stap wanneer je aandacht naar een bepaalde plek, bepaalde gedachten, gevoelens of lichamelijke sensaties wordt getrokken, is met milde en vriendelijke blik te kijken naar wat onze aandacht trekt. Tweede stap is zo goed mogelijk op te merken hoe je omgaat met wat er gebeurt. Je leert deze week dat ophouden met dingen anders te willen dan ze zijn een bepaalde vorm van ontspanning geeft.  Ook leer je meer te zijn met wat er is en leer je o.a. dat het van belang is alle gevoelens te leren herkennen en erkennen, en hoe je adequater om kunt gaan met moeilijke situaties.

Sessie 6:

Gedachten zijn geen feiten
Gedachten zijn geen feiten, toch hebben we vaak de neiging om ze voor waar aan te nemen. Je leert o.a. een negatieve gedachte als zodanig te herkennen en te benoemen, zodat je meer afstand kunt nemen tot je gedachten en deze gedachte minder vat op je krijgt. Ook wordt je bewust hoe gedachten en gevoelens met elkaar samenhangen.

Sessie 7:

Goed voor jezelf zorgen
Wat we van moment tot moment, van uur tot uur, van jaar tot jaar met onze tijd doen, kan grote invloed hebben op ons algemeen welbevinden en op ons vermogen effectief met moeilijkheden om te gaan. Deze week leer je hoe je beter voor jezelf kunt zorgen. Je maakt een passend, realistisch programma om mindfulness in je leven te integreren en bent bewust van je persoonlijke patronen en valkuilen hierbij. Ook heb je een aantal gedragsalternatieven beschikbaar om op moeilijke momenten goed voor jezelf te zorgen en kunt onbalans in je dagprogramma herkennen en op praktische punten bijsturen.

Sessie 8:

De achtste week duurt de rest van je leven
Inmiddels aan het einde gekomen van de mindfulness- of aandachttraining en je hebt geleerd hoe je aandacht kunt hebben voor wat je voelt in je lichaam, hoe je je voelt en wat zich in je denken afspeelt en hebt leren stilstaan bij je ervaring (gedachten, gevoelens, lichaam) zonder er direct iets aan hoeven te veranderen. Ook heb je geleerd bewust om te gaan met gedachten, gevoelens, ervaringen en situaties die je in je dagelijks leven tegenkomt. Je maakt een plan met een aantal persoonlijke reminders die je eraan blijven herinneren hoe je de opgedane kennis na de training vast kunt houden. Zodat je die blijvend kunt toepassen in de mooie en moeilijke momenten die je nog zult ervaren in je leven. Die blijven zich immers als vanzelf aandienen.

Wil je graag:

Niet meer zo in je hoofd zitten en je weet de ‘uitknop’ te vinden?

Je maakt je niet meer zo druk en neemt de dingen zoals ze komen. Er ontstaat weer ruimte in je hoofd om bezig te zijn met leuke dingen van het leven: het plannen van een weekendje weg, een leuke nieuwe hobby of studie en dat fijne boek dat je voor jezelf hebt gekocht. Soms is er wel een moeilijke gedachte, maar je weet hoe je die los kunt laten.

Je niet die vervelende pijntjes en vage klachten meer hebt?

’s Ochtends opstaan verloopt weer soepel, een goed uitgerust lichaam met als gevolg weer lekkerder in je vel zitten. Je hebt echt weer zin in je dag. In verbinding je dag beleven zodat je aanvoelt wat jij nodig hebt om je zo fijn te blijven voelen.

‘s Avonds nog zin hebt in je hobby of sport?

Je hebt weer energie om te bewegen en te sporten en al die andere dingen te doen die je leven leuk maken of nodig zijn om te doen.

Werknemers

Veel werkgevers hebben een budget beschikbaar voor ontwikkeling en opleiding van het personeel. Als werknemer kun je aanspraak maken op dit budget en in overleg besteden aan zelfontwikkeling. Vraag dus aan je werkgever of hij/zij wil investeren in jouw groei, vitaliteit en burn-out preventie. 

Werkgevers

Voor zakelijke trajecten stellen wij een maatwerk offerte op. Neem contact op voor de mogelijkheden of voor het maken van een afspraak.

Voorafgaand aan een traject vindt een kosteloos gesprek plaats om af te stemmen wat wij voor de organisatie en medewerker(s) kunnen betekenen en of er wederzijds een click is. Immers moet de werknemer wel gemotiveerd zijn om het pad van zelfredzaamheid te betreden.

Duurzame investering voor werkgevers en haar werknemers

Voor werkgevers is het belangrijk om de juiste aandacht en hulp te bieden als een werknemer dat nodig heeft. Investeren in een traject van Carefulness draagt bij aan het optimaliseren van stressmanagement. Stressklachten en burn-outs komen helaas veel voor in onze veeleisende maatschappij. Bij studenten en medewerkers aan het begin van hun carrière, maar ook bij leidinggevenden en mensen met lange werkervaring. Werknemers die lekker in hun vel zitten presteren beter en dragen bij aan een positieve werksfeer. Een te hoge werkdruk en stress kan je beter voor zijn. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact op voor meer informatie of een vrijblijvende kennismaking.

Voor al onze diensten gelden de Algemene voorwaarden welke te vinden zijn onder aan de pagina

Tarieven mindfulness 2024 incl. BTW

Losse tarieven individueel traject:

€ 0,- Kennismakingsgesprek
€ 95,- per los uur
€ 150,- Per sessie van gemiddeld 2 uur inclusief: 

  • Werkmap
  • Audiobestanden
  • Oefeningen voor thuis
Tarief voor het gehele individuele traject:
 € 945,- Voor het gehele officiële 8-weekse MBCT mindfulnesstraining inclusief:
 
  • 8×2/2,5 uur individuele begeleiding
  • Werkmap
  • Audiobestanden
  • Oefeningen voor thuis
Tarief voor bedrijven op aanvraag

Werkgevers vergoeden het mindfulness traject bij Carefulness.

 

Alle coaching sessies worden verzorgd door Maxine Harland, MSc.

Informatie gegevens:

Demy van der Gugten
MSc. Maxine Harland

Praktijk adres:

Burgemeester Talsmaweg 4
3471 CN Kamerik
Gemeente Woerden

(Ingang naast de woning,
aan de Burgemeester van loonstraat)

Registratie gegevens:

Cat-collectief therapeut
Klacht en tuchtrecht

KVK: 85058793
BTW: NL863492472B01

BO nr: 73542022-01-30

BO nr: 104762023-07-11

Tel: 0623490425

Contract vrije therapie
– Wij werken niet met vergoedingen.
– Geen contract met zorgverzekeraars.

Scroll naar boven