Trauma TSMT

Trauma Sensitieve Mindfulness Therapie (TSMT), geaccrediteerd door KTNO,  is een relatief nieuwe individuele therapievorm gebaseerd op eeuwenoude kennis over bewustzijn uit oude wijsheidstradities die overeenkomen met recente ontdekkingen in de neurowetenschappen, zoals de polyvagaaltheorie. 

“Trauma is not what happens to you, but what happens inside you.”

Gabor Maté

 

TSMT

Wat is TSMT?
Trauma Sensitieve Mindfulness Therapie (TSMT) is een combinatie van psychologie, neurofysiologie (zenuwstelsel, polyvagaaltheorie) en eeuwenoude kennis over bewustzijn uit oude wijsheidstradities. Wanneer we in balans zijn, dan zorgt ons autonome zenuwstelsel ervoor dat we actief en levendig kunnen zijn, en dat we weer tot rust en ontspanning kunnen komen. Soms raken we door werkdruk, zorg, rouw of ingrijpende ervaringen uit balans. Door roofbouw, emoties en onverwerkte ervaringen raakt het natuurlijke ritme van ons zenuwstelsel ontregeld. Met TSMT ga je aan de slag om, vanuit veiligheid, het ritme van je zenuwstelsel te herstellen. Door de balans te herstellen word je weer veerkrachtiger en kun je beter reageren op uitdagingen.

Lichaamsbewustzijn
Om het zenuwstelsel weer in balans te brengen werken we bij TSMT veel met het verhaal van het lichaam, het lichaamsbewustzijn. In het lichaam liggen veel antwoorden die je verder kunnen helpen. Door het cel-geheugen in ons lichaam aan te spreken kunnen we tot fragmenten komen waar we met onze gedachten niet bij kunnen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het horen van een bepaald geluid, een beweging, een smaak, een beeld of een geur waarbij ineens een oude herinnerging naar boven komt waar we met ons denkvermogen niet bij konden komen.

Persoonlijke afstemming
Als TSM-Therapeut begeleid ik jou op jouw eigen, persoonlijke ontdekkingsreis door de wonderlijke wereld van jouw lichaamsbewustzijn, gemoed en gedachtewereld. Dit doen we door middel van praktische oefeningen. Je leert met TSMT navigeren naar veiligheid en gemak. Van daaruit bouw je genoeg capaciteit en veerkracht om het onverwerkte uit het verleden nu op je eigen tempo en vanuit veiligheid en vertrouwen te verwerken. Zo kan geblokkeerde levensenergie weer vrij stromen met als gevolg dat je autonome zenuwstelsel weer in balans komt, waardoor jij je weer energiek kunt gaan voelen en vrij kunt leven.

Waarbij helpt TSMT?

– Helpt om weer lekker in je vel te gaan zitten.
– Meer levensenergie, vitaliteit en veerkracht te ervaren.
– Je bent kalm, maar niet vermoeid.
– Je kunt het leven weer aan.
– Je bent alert, maar niet meer gestrest.
– Je kunt uitdagingen aan en hebt plezier in leren.
– Je bent in contact met je grenzen en behoeften én weet dat ook zonder stress te communiceren.

Wat kan ik verwachten als ik mij aanmeld voor TSM-Therapie?

Voordat we gaan starten met een traject vindt er eerst een kennismakingafspraak plaats. Bij een kennismaking is er ruimte voor vragen en bespreken we wat jouw hulpvraag is en kijken we of TSMT voor jou geschikt is. Zo ja dan stellen we samen vast waar we de komende periode aan gaan werken en hoe we dat gaan doen zodat je een duidelijk beeld hebt van wat je kan en mag verwachten.

TSMT is opgebouwd uit een natuurlijk ritme van drie fases, namelijk:

Fase 1:

Stabiliseren. Leren navigeren naar veiligheid
Het thema veiligheid is leidend in de eerste fase. In deze fase leer je om weer terug te kunnen navigeren naar veiligheid, door middel van praktische oefeningen en neuro-educatie.

Fase 2:

Confronteren in kleine behoedzame stappen
Wanneer er binnen de therapie voldoende gewerkt is aan een veilige basis, dan zul je zelf in het dagelijks leven al gaan merken dat je steeds beter kunt omgaan met alledaagse stressvolle situaties. Vanuit de gelegde veilige basis gaan we nu stapje voor stapje de randen van de comfortzone verkennen.

Fase 3:

Integreren in het dagelijks leven
Wanneer je klaar bent voor fase 3 van de therapie dan zul je zelf in jouw dagelijks leven al gaan merken dat je steeds lekkerder in je vel gaat zitten. In deze fase ga je alles wat je geleerd hebt tijdens de sessies integreren in jouw dagelijks leven: thuis, op het werk, binnen jouw relaties met vrienden/familie/partner… Zo belanden we uiteindelijk op een punt dat je ervaart dat de therapie afgerond voelt: Jij voelt je weer veerkrachtig, in balans en kunt ‘de pieken en dalen’ van het leven weer aan!

Voor wie?

– Iedereen die bereid is om het onverwerkte verleden te gaan verwerken.
– Mensen met stress, angst en/of burn-out klachten of een verleden met depressie.
– Mensen met vermoeidheid, slaapproblemen of mensen die hulpeloosheid ervaren.
– Mensen die vastgelopen zijn in het leven en niet meer weten hoe nu verder.
– Mensen met psychosomatische klachten.
– Mensen met een vorm van trauma.

Hoelang duurt TSMT?

Ieder mens is uniek en daarmee dus ook ieders levensverhaal en geschiedenis. Zo is ook elke trauma uniek. Hoe lang de fases duren is dan ook voor iedereen verschillend. Hierdoor is het lastig te voorspellen hoeveel therapiesessies iemand nodig heeft en hoe lang het gehele TSMT traject zal duren. Het is echt therapie op maat: Alle oefeningen, theorie en neuro-educatie worden zorgvuldig en speciaal voor jou samengesteld. Één therapie sessie duurt gemiddeld twee uur.

Praktische bewustzijnsoefeningen

Bij deze therapievorm gaan we veel praktische oefeningen doen. Dit kunnen meditaties zijn, maar ook teken opdrachten en oefeningen uit de Feldenkrais methodiek, Kum Nye (Tibetaanse Yoga) en TRE (Trauma/Tension Release Exercises). Dit zijn bewegingsmethodieken die gemakkelijk en toegankelijk zijn voor iedereen, van jong tot oud. Ze helpen bij het bewust worden van het lichaam.

Neurofysiologie

Neuro-educatie is een belangrijk onderdeel van de therapie. Met behulp van neuro-educatie krijg je inzichten hoe jouw gehele brein en autonome zenuwstelsel werken. Zodra je inhoudelijk begrijpt hoe dit werkt, ontstaat er begrip en respect voor jouw lichamelijke gevoelens en reacties. Door de combinatie van neuro-educatie en het verfijnde lichaamsbewustzijn kun je efficiënt aan je herstel werken en al het geleerde integreren in jouzelf en jouw dagelijks leven.

Zenuwstelsel en de polyvagaaltheorie

De polyvagaaltheorie is een relatief nieuw inzicht over het autonome zenuwstelsel, ontdekt door Stephen Porges. Dit praktische model is onderdeel van de neuro-educatie en staat centraal in de praktische oefeningen. Zo bestaat het autonome zenuwstelsel o.a. uit twee delen, sympathicus en parasympathicus, die werken als het gaspedaal en de rem. Je leert herkennen hoe deze gas en remfuncties werken en je leert ermee samen te werken.

Werknemers

Veel werkgevers hebben een budget beschikbaar voor ontwikkeling en opleiding van het personeel. Als werknemer kun je aanspraak maken op dit budget en in overleg besteden aan zelfontwikkeling. Vraag dus aan je werkgever of hij/zij wil investeren in jouw groei, vitaliteit en burn-out preventie. 

Werkgevers

Voor zakelijke trajecten stellen wij een maatwerk offerte op. Neem contact op voor de mogelijkheden of voor het maken van een afspraak.

Voorafgaand aan een traject vindt een kosteloos gesprek plaats om af te stemmen wat wij voor de organisatie en medewerker(s) kunnen betekenen en of er wederzijds een click is. Immers moet de werknemer wel gemotiveerd zijn om het pad van zelfredzaamheid te betreden.

Duurzame investering voor werkgevers en haar werknemers

Voor werkgevers is het belangrijk om de juiste aandacht en hulp te bieden als een werknemer dat nodig heeft. Investeren in een TSMT traject van Carefulness draagt bij aan het optimaliseren van stressmanagement. Stressklachten en burn-outs komen helaas veel voor in onze veeleisende maatschappij. Bij studenten en medewerkers aan het begin van hun carrière, maar ook bij leidinggevenden en mensen met lange werkervaring. Werknemers die lekker in hun vel zitten presteren beter en dragen bij aan een positieve werksfeer. Een te hoge werkdruk en stress kan je beter voor zijn. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact op voor meer informatie of een vrijblijvende kennismaking.

Voor al onze diensten gelden de Algemene voorwaarden welke te vinden zijn onder aan de pagina

Tarieven TSMT 2024 incl. BTW

Losse tarieven individueel traject:

€ 0,- Kennismakingsgesprek
€ 95,- per los uur
€ 150,- Per sessie van gemiddeld 2 uur inclusief: 

  • Werkmap
  • Audiobestanden
  • Oefeningen voor thuis

Tarief voor bedrijven op aanvraag

Werkgevers kunnen het TSMT traject bij Carefulness vergoeden.

 

Alle therapie sessies worden verzorgd door (Neuro-) Psycholoog Maxine Harland, MSc.

 

Ondersteuning nodig maar op financieel gebied geen ruimte? Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Keurmerk Trauma-Sensitieve Mindfulness Therapeut

Informatie gegevens:

Demy van der Gugten
MSc. Maxine Harland

Praktijk adres:

Burgemeester Talsmaweg 4
3471 CN Kamerik
Gemeente Woerden

(Ingang naast de woning,
aan de Burgemeester van loonstraat)

Registratie gegevens:

Cat-collectief therapeut
Klacht en tuchtrecht

KVK: 85058793
BTW: NL863492472B01

BO nr: 73542022-01-30

BO nr: 104762023-07-11

Tel: 0623490425

Contract vrije therapie
– Wij werken niet met vergoedingen.
– Geen contract met zorgverzekeraars.

Scroll naar boven