Balans in de nazomer

Terugkeren naar een (nieuwe) balans.

De zomer brengt van nature veel yang energie met zich mee:
Het vuur element, de krachtige, warme zonnestralen, buiten leven, beweging, bloei, warmte, licht. 

Nu de zomervakantie voor de meeste mensen voorbij is, begint er een nieuwe start van het schooljaar of werkseizoen. Agenda’s lopen weer voller met serieuze taken en afspraken, cursussen en projecten starten weer. 

Voor mijzelf voelt het vaak even alsof ik nog achter de feiten aanloop. Ik moet meestal nog even wennen aan de overgang van de periode van buiten leven naar een periode van binnen zitten om te werken. Dit terwijl het buiten nog warm is en ik mij er nog niet klaar voor voel om binnen te zitten achter de laptop. Ook moet ik er altijd nog aan wennen dat het ritme weer anders is. Minder ruimt een vrijheid om rustig in ons eigen tempo de dag te beginnen vanwege afspraken. Meer leven volgens een planning en dagschema. Dit maakt dat we het soms moeilijk vinden om mijn lichaamsimpulsen te volgen door bijvoorbeeld pauze te houden wanneer ons lichaam dat vraagt. Maar ook door actief te zijn wanneer ons lichaam een activatie impuls aangeeft. Het volgen van ons lichaam lukt vaak gemakkelijker in de vakantie, wanneer we ons vrij genoeg voelen om de ruimte te kunnen innemen die we nodig hebben om ons vrij te bewegen.

We komen nu weer aan in een seizoen met het aarde element. Van fladderen in de zomer naar
landen met onze voeten op de grond in de nazomer.

Even de tijd nemen om te voelen en onszelf te vragen:

Wat voedt mij nu?
Wat geeft mij energie en wat kost mij energie?
Wat heb ik nu nodig en
hoe kan ik dat mijzelf geven?

Hoe vind jij jouw balans weer terug tussen buiten en binnen, activatie en pauze, yang en yin?

Scroll naar boven