Wat is drainage en waarom is dit zo belangrijk?

De meeste vormen van ziekten zijn terug te voeren op dezelfde oorzaak, namelijk: ophoping van afvalstoffen en toxines in het lichaam (Dyscrasie, slechte vocht menging).

Ons lichaam bestaat 60-80% uit vocht en kan je onderverdelen in 2 compartimenten: intracellulaire (65%) en extracellulaire (35%) vloeistof.

Intracellulair vocht bevindt zich in de cel en is rijk aan kalium, fosfaat en magnesium. Extracellulair vocht bevindt zich tussen de cellen en is rijk aan natrium, chloride en bicarbonaat.

Zoals je wellicht nog weet van de biologielessen verbruikt elke lichaamscel EHBO (energiestoffen, water, bouwstoffen en zuurstof). Bij zijn processen worden afvalstoffen geproduceerd en dit alles wordt aan en afgevoerd door de extracellulaire ruimte.

Indien de drainage niet meer optimaal verloopt begint dit proces te stagneren. Afvalstoffen stapelen op en bouwstoffen bereiken de cel niet met als gevolg dat organen hun reinigende werking steeds minder goed kunnen uitvoeren. Zo kunnen de eerste klachten ontstaan.

Denk hierbij o.a. aan: slechte huid, blaas en nierstenen, chronische spijsverteringsklachten, laagdradige ontstekingen, gewrichtsklachten welke lijken op reuma, maar ook uitputting van de vitamine en mineralen status, stress, weinig energie/ vermoeidheid ect.

Om goed gehydrateerd te blijven is het van belang om genoeg vocht binnen te krijgen. Dit kan zowel via drinken (liefst gefilterd water), als vocht vanuit voeding (liefst biodynamisch) en daarbij zoveel mogelijk kant en klaar maaltijden, suiker, conserveermiddelen, transvetten vermijden, maar ook bepaalde cosmetica kan je beter achterwege laten. Zie het zo, hoe meer toxische stoffen je binnen krijgt, hoe harder je cellen moeten werken om dat af te voeren.

Afhankelijk van in welke fase jouw drainage vastloopt kan fytotherapie ondersteuning bieden! Denk hierbij o.a. aan oligo’s, geactiveerde mineralen gekoppeld aan een specifiek kruid zoals b.v. mariadistel, artisjok, blaaswier, paardenbloem, jeneverbes, witte berk, zuurbes, zwarte bes, guldenroede, Angelica.

Heb je vragen of wil je ondersteuning bij jouw drainage? Neem gerust contact met ons op!

Gezonde groet,

Carefulness

Scroll naar boven