Pak jij ook graag de klachten op een natuurlijke wijze aan? Veel aandoeningen en klachten zijn met natuurlijke middelen goed te behandelen. Natuurgeneeswijzen zijn er al zo lang als de mensheid bestaat en is de laatste jaren enorm in populariteit gestegen. In deze blog vertel ik je meer over fytotherapie (kruidengeneeskunde).
Kruidengeneeskunde
Zolang als de mensheid bestaat wordt er gebruik gemaakt van de geneeskrachtige werking van kruiden, planten, bomen, struiken (vanaf nu wordt enkel plant genoemd). Onze huidige kennis van deze geneeskrachtige werking hebben we vooral te danken aan o.a de Native Americans. Zij leefden zo samen met de natuur dat het ware experts waren op het gebied van genezing met planten.
Hoe men tot de kennis kwam om de juiste plant in te zetten is een interessante vraagstuk. Zo wordt verondersteld dat men intuïtief wist wat wel of niet te gebruiken was. Andere gedachten zijn dat men dit heeft geleerd door heel secuur te observeren naar mens en dier en hoe de interactie was op specifieke bestandsdelen van de plant.
Vandaag de dag profiteren we nog steeds van de opgedane kennis. Tot ver in de twintigste eeuw ontdekten mensen planten met een geneeskrachtige werking. Een voorbeeld hiervan is de befaamde dr. Vogel die de Rode Zonnehoed zaden (Echinacea purpurea) uit Amerika heeft gehaald nadat hij onderzoek had gedaan bij de Natives. Thuis na het planten van de zaden kwam hij erachter dat het hele mooie bloemen waren met bovendien een geneeskrachtige werking. Inmiddels is de Echinaforce één van de bekendste producten van A. Vogel.
Heden daag zijn er duizenden, zo niet tienduizenden soorten medicatie waarvan er ruim 6600 geneesmiddel toegestaan zijn. Wist je dat bijna alle medicijnen gebaseerd zijn op werkzame bestanddelen van planten?
Oorsprong
Z`n 150 jaar geleden begon de moderne geneesmiddelen zijn opmars te maken. Door onderzoek en kennis van planten kon men de juiste werkzame stof uit planten extraheren/ onttrekken. Het voordeel hiervan is dat je altijd de juiste percentage werkzame stof kunt toedienen. Een nadeel van planten is namelijk dat de levensloop cyclisch is, daarom bevat een plant niet altijd een vaste percentage werkzame stof wat nadelig kan zijn om een genezingsproces te ondersteunen. Zo bevat een plant op een bepaald moment in zijn cyclus 80% werkzame stof waarna deze vervolgens kan zakken tot slechts een paar procent werkzame stof.
Op zich lijkt het extraheren/ onttrekken van de werkzame stof dus een slimme zet. Zo kun je altijd hetzelfde percentage werkzame stof toedienen zonder het gevaar van overdoseren of onderdoseren. Maar is het echt zo eenvoudig? Je kunt jezelf afvragen; waarom bestaat een plant uit meer dan enkel de werkzame stof? Dit is een belangrijke vraagstuk binnen de natuurgeneeskunde.
In de natuur is alles onderhevig aan cyclische tijd en evenwicht. Om tot evenwicht te komen heb je zowel een spreekwoordelijke + als een – nodig, 2 krachten. Zonder het 1 kan de ander niet groeien, en zonder de ander krijg je een overpopulatie. Dit is een bekend fenomeen wat dualiteit wordt genoemd en vinden we overal in het leven terug, zo ook binnen fytotherapie en planten.
Door enkel het werkzame stof uit een plant te extraheren pak je maar 1 van de vele andere stoffen. Deze ene werkzame stof mist dus bepaalde cofactoren/ hulpstoffen om stabiel te blijven. Wanneer je dus enkel de werkzame stof tot je zou nemen kan de stof zo radicaal worden dat de benodigde prikkel te heftig wordt voor het lichaam met alle gevolgen van dien (bijwerkingen). Daarom is dosering van medicatie ook zo belangrijk en dit dient per persoon afgestemd te worden.
Hulpstoffen extraheren was pas het begin. Zo is het de wetenschap gelukt om een antwoord te gegeven op de vraag; wat als oogsten nou mislukken? Wanneer een oogst mislukt of als de vraag hoger is dan het aanbod ontstaat er een tekort. Om dit probleem op te lossen is het gelukt om natuurlijke stoffen identiek na te maken. Dit wordt ook wel chemische synthese genoemd en wordt doorgaans synthetische stof genoemd. Bijkomend voordeel is dat het ook nog eens een stuk goedkoper is om een stof te synthetiseren (natuur identiek na maken) ten opzichte van kweken.
Maar aan alles zit een keerzijde. Wanneer je enkel de werkzame stof onttrekt mis je de cofactoren (hulpstoffen). Je kunt ook de vraag stellen; wat doen alle synthetische stoffen met het lichaam?
Hier is helaas geen duidelijk beeld van. Zo is van een aantal synthetische stoffen bekend dat deze bij langdurig gebruik schade kunnen toe brengen aan het lichaam, denk bijvoorbeeld aan de lever die alle toegediende stoffen moet afbreken.
Wat voornamelijk belicht lijkt te worden is dat de gefabriceerde stoffen een positieve prikkel heeft op een symptoom waarbij het nadelige gevolg onbenoemd blijft.
Door hedendaagse technieken zou je kunnen denken dat medicijnen en planten totaal niet te vergelijken zijn en dat medicijnen onvervangbaar zijn of beter zijn dan planten. Een gedachten die mogelijk doet lijken op de metafoor; melk komt uit de fabriek i.p.v. van de koe.
Zoals je inmiddels gelezen hebt ligt de connectie tussen medicijnen en planten veel dichter bij elkaar en kun je afvragen of deze hele evolutie ten goede is gekomen voor de algehele gezondheid voor de mens. Wist je bijvoorbeeld dat medicatie problematiek doodsoorzaak nummer 3 is in Nederland?
Nu wil ik niet het beeld schetsen dat we allemaal anti-medicijnen moet worden en we de oorlog aan de farmaceuten moeten verklaren! Laat ik vooropstellen dat we in een aantal gevallen dankbaar mogen zijn dat er medicatie op de markt is. Zonder deze medicatie zouden bepaalde mensen zelfs niet kunnen leven. Maar zoals ik al eerder aangaf leven we in een duale wereld. Er is dus niet 1 waarheid. Medicijnen hoeven niet per se slecht te zijn, maar planten kunnen daarin tegen veel meer bijdragen aan onze gezondheid! Door kennis, intuïtie, wijsheid en verantwoordelijkheid te combineren zouden we juist tot hele interessante antwoorden op hedendaagse gezondheidsvraagstukken kunnen vinden😉
#healthyfood #healthylifestyle #natuurgeneeskunde #kruiden #chronischziek #food #vegan #gluten #overgewicht #afvallen #afvallenzonderdieet #carefulness #orthomoleculair #orthomoleculairevoeding #orthomoleculairtherapeut #gezondheid #Woerden #Kamerik #natuurgeneeskunde #holisme #holistisch #bloedonderzoek #embtest #ontlastingonderzoek #neurotransmitters #vitamines #mineralen #detox #fytotherapie #Herbs