Is Colloïdaal zilver wel zo veilig als men denkt?

Colloïdaal zilver, een zeer populair middel als alternatief voor antibiotica. Maar is Colloïdaal zilver wel zo veilig als men denkt?

 

Wat is Colloïdaal zilver?

Colloïdaal zilver bestaat uit microscopisch elektrisch geladen zilverdeeltjes in gedistilleerd water. Bij het productieproces geleidt men een bepaalde voltage door een bak met gedistilleerd water met daarin puur zilver. Hierdoor ontstaan kleine nanodeeltjes zilver. Bij inname krijg je dus zilveren deeltjes in je lichaam. 

In het leven is alles gekoppeld aan oorzaak en gevolg, niets staat los van elkaar. Wat is dus het gevolg bij inname van zilver?

Antibacterieel

Colloïdaal zilver is de afgelopen decennia steeds populairder geworden binnen alternatieve kringen vanwege de oplopende antibioticaresistentie en de tijdelijke negatieve gevolgen van antibiotica op het lichaam, dan met name het darm-microbioom. Helaas wordt in deze kringen niet geschreven dat ook het gebruik van zilver net zo schadelijk kan zijn [1].

Schadelijk?

Nu zul je denken, hu.. net zo schadelijk? Hoe kan dat nou?
Na het oraal toedienen van zilver verlaat deze niet eenvoudig het lichaam. Hieraan zit een ingewikkeld proces gekoppeld, maar net als alle andere metalen kan zilver dus ook gaan stappelen in je lichaam. Elke keer als je zilver water in je neus of mond stopt voeg je een lading extra zware metalen toe aan je lichaam.

‘Zware metalen’?

Wanneer we het hebben over ‘zware metalen’ wordt vaak meteen gedacht aan: kwik, lood, arsenicum, cadmium, aluminium, nikkel ect. Maar wist je dat ook zilver onder deze subgroep valt?

Overzicht van de zware metalen met hun afkorting in periodieke systeem:

Arseen – As
Kwik – Hg
Lood – Pb
Zink – Zn
Vanadium – V

Zilver – Ag
Nikkel – Ni
Chroom III – Cr III
Chroom VI – Cr VI
Cadmium – Cd
Kobalt – Co

Het is nu niet nodig om in paniek te raken! Wel is het belangrijk dat je weet dat bij veelvuldig (langdurig/ hoge dosis) oraal en nasaal gebruik van colloïdaal zilver/ zilverwater een prijs hangt.

Symptomen van blootstelling aan overmatig zilver:

Van een keer zilverwater oraal/nasaal innemen krijg je niet meteen een zware metalen vergiftiging. Mensen die een verhoogd risico lopen op zilvertoxiciteit zijn degene die regelmatig en hoog gedoseerd  zilverwater gebruiken, maar denk ook bijvoorbeeld aan een zilversmid, foto ontwikkelaar of andere mensen die met zilver werken.

Het meest bekende symptoom bij een zilvertoxiciteit is de aandoening Argyria, een aandoening waarbij je huid blauw wordt, vaak permanent. Naast huid verkleuring kan zilver ook verkleuring geven aan je haar, ogen en inwendige organen [2].

Andere symptomen die verband houden met overmatige blootstelling aan zilver zijn onder meer [3][4]:

  • Verminderde bloeddruk
  • Maagirritatie
  • Misselijkheid
  • Diarree
  • Braken
  • Verminderde ademhalingssnelheid
  • Verkleurde vingernagels
  • Ontsteking en zwelling van de huid
  • Schade aan het voortplantingssysteem
  • Remming van normale groei en ontwikkeling
  • Schade aan darmslijmvlies
  • Vergroting van het hart
  • Verstoring van neurotransmitters
  • Verstoring van immunologische activiteiten
Mogelijke gerelateerde gezondheidsklachten

Studies tonen aan dat langdurige (hoge) blootstelling aan zilver kan leiden tot een reeks (ernstige) symptomen vanwege het feit dat zilver een zware metaal is.

Ademhaling
Wanneer je zilver inademt, kunnen de deeltjes een corrosief en irriterend effect hebben op longweefsel, wat kan leiden tot kortademigheid. Onderzoek toont aan dat het werken met zilverstof of dampen na verloop van tijd kan leiden tot bronchitis, emfyseem en een vermindering van het longvolume (de hoeveelheid lucht die u kunt opnemen) [3][4].

In-vitro-onderzoek toont ook aan dat zilver een genotoxisch effect (DNA-schade) kan hebben op bronchiale cellen als gevolg van oxidatieve stress [5].

Neurologische effecten
Hoewel het precieze mechanisme voor de neurologische effecten van zilver nog steeds niet volledig wordt begrepen, weten we wel dat zilver giftig kan zijn voor je hersencellen.

Zilver kan namelijk de bloed-hersen-barrière passeren. Deze barrière zorgt er normaal voor dat vreemde stoffen niet kunnen doordringen tot je hersenen. Dit betekent dus dat zilver bij inademing, orale of nasale innamen door de bloed-hersen-barriere kan doordringen tot je hersenen met als gevolg dat het kan gaan stappelen. Hier kan zilver cel-toxiciteit in uw neuronen veroorzaken en uiteindelijk neurodegeneratie veroorzaken [6][7].

In dierstudies is aangetoond dat zilver celdood kan veroorzaken bij de hippocampus van ratten, synaptische degeneratie, neuronale krimp en neuro-inflammatie. Bovendien suggereert onderzoek dat de halfwaardetijd van zilver in het zenuwstelsel langer is dan in andere organen, wat betekent dat het voldoende tijd heeft om schade aan te richten voordat het verslechtert [8] [9].

Lever- en nier- toxiciteit
Uw lever en nieren krijgen vaak een tik als het gaat om giftige blootstellingen. Zo ook bij een hoge dosis/langdurige belasting van zilver. Zilver wordt namelijk middels het uitscheidingsproces van je lichaam via de lever en nieren uitgescheiden.

Dieronderzoek toont aan dat zilver, eenmaal afgezet in uw nieren, je glomeruli kan beschadigen. Dit is een belangrijk onderdeel van je nierfiltersysteem. Het schaadt ook de functie van enzymen die essentieel zijn voor nier activiteiten en verstoort de buisvormige architectuur, die essentieel is voor het uitscheiden van afval van voedingsstoffen [10].

In dierstudies wordt aangetoond dat zilver ontstekingen kan veroorzaken die leiden tot weefselschade (fibrose) en celdood, en dat het de niveaus van alanineaminotransferase (ALAT) en aspartaataminotransferase (ASAT) enzymen verhoogt. Dit is een belangrijke marker voor het herkennen van leverschade en ziekte [11] [12].

Uitputting van Glutathion
Studies tonen ook aan dat zilver een bijzondere affiniteit heeft voor de antioxidantverbinding glutathion. Eenmaal gekoppeld aan glutathion, put zilver de voorraad glutathion uit [3].

Glutathion heeft een aantal belangrijke rollen in je lichaam, met als voornaamste taak je te beschermen tegen oxidatieve toxinen. Lage niveaus van glutathion worden geassocieerd met verschillende gezondheidsproblemen, waaronder immuunziekte, hart- en vaatziekten, neurodegeneratieve aandoeningen, leverziekte en nog veel meer.

Simpel gezegd, wanneer glutathion uitgeput raakt, heb je minder vermogen om te ontgiften en word je sneller ouder [13].

Darm dysbiosis
Dieronderzoek toont aan dat zilveren nanodeeltjes de gezondheid van darmen negatief kunnen beïnvloeden door de slijmvlieslaag te verstoren met als gevolg het darm-microbioom in dysbiose te brengen. Onderzoek suggereert met name dat de aanwezigheid van zilver in de darmen het niveau van gramnegatieve bacteriën kan verhogen, terwijl gezonde bacteriestammen, waaronder Lactobacillus verminderd [14].

Hoe weet je of je een zware metalen belasting hebt?

Om de hoeveelheid zware metalen te meten, en dus zilver, is het raadzaam om een Multi-elementen analyse van het haar uit te voeren (Deze test kan bij ons worden afgenomen. De sample wordt vervolgens naar Sanitas Humanus gestuurd waar het onderzoek wordt gedaan). Haarmineraalanalyse maakt het mogelijk om over een langere periode (tot wel drie maanden) disbalansen en deficiënties van sporenelementen en mineralen op te sporen, evenals belastingen met zware metalen. Deze methoden van onderzoek is zeer betrouwbaar.

Op welke manier kan je lichaam ondersteunen bij het ontgiften?

Ons advies is om dit nooit alleen te doen maar altijd samen met een professional. Een te snelle ontgifting kan ervoor zorgen dat de uitscheidingsorganen overbelast raken met alle gevolgen van dien. Onderstaande opsomming is dus puur informatief.

DMSA (Dimercaptosuccininezuur). DMSA is een zwavelhoudend bestanddeel dat in staat is zich te binden met zware metalen, met name met kwik. Dit zuur staat op de WHO-lijst van essentiële medicijnen [13].

DMPS (dimercaptopropaan-sulfonzuur). DMPS is een ander effectief chelaatvormer dat in Duitsland vaak wordt gebruikt voor het ontgiften van zware metalen en aan populariteit wint bij natuurlijke gezondheidswerkers in de VS. DMPS gaat snel aan het werk en binnen 24 uur is al ongeveer 80% van deze verbinding uitgescheiden (voornamelijk via de nieren, met enige uitscheiding via gal) [15].

Selenium speelt een belangrijke rol bij de productie van glutathion in uw lever. Glutathion is een lichaamseigen antioxidant die bekend staat om zijn goede ontgifting van o.a. toxinen en zware metalen [16] [17].

Zwavel ondersteunt het algehele leverontgifting. Daarnaast is zwavel een belangrijke co-factor voor de synthese van glutathion. Wanneer uw lever overbelast raakt door hoge waarden van toxinen en zware metalen, heeft het moeite om zijn dagelijkse functies uit te voeren. Het toevoegen van zwavelrijke voedingsproducten aan uw dieet kan uw lever extra ondersteuning krijgen die het nodig heeft om zijn functies uit te voeren, zoals het op natuurlijke wijze verdrijven van zware metalen. Je lichaam kan ook tijdelijk worden ondersteund met zwavel supplementen [18] [19] [20].

Samengevat

Zilver heeft een uitstekende antibacteriële werking. Je kan je wel afvragen of zilver de perfecte vervanging is van antibiotica. Ons advies is om zilver enkel uitwendig te gebruiken.

 

Bronvermelding:

1. https://health.clevelandclinic.org/is-colloidal-silver-safe/
2. https://rarediseases.org/rare-diseases/heavy-metal-poisoning/
3. Drake, Pamela L., and Kyle J. Hazelwood. “Exposure-related health effects of silver and silver compounds: a review.” The Annals of occupational hygiene 49.7 (2005): 575-585.
4. Hadrup, Niels, and Henrik R. Lam. “Oral toxicity of silver ions, silver nanoparticles and colloidal silver–a review.” Regulatory Toxicology and Pharmacology 68.1 (2014): 1-7.
5. Kim, Ha Ryong, et al. “Genotoxic effects of silver nanoparticles stimulated by oxidative stress in human normal bronchial epithelial (BEAS-2B) cells.” Mutation Research/Genetic Toxicology and Environmental Mutagenesis 726.2 (2011): 129-135.
6. Tang, Jinglong, et al. “Silver nanoparticles crossing through and distribution in the blood-brain barrier in vitro.” Journal of nanoscience and nanotechnology 10.10 (2010): 6313-6317.https://www.atsdr.cdc.gov/toxfaqs/tfacts146.pdf
7. Sun, Cheng, et al. “Silver nanoparticles induced neurotoxicity through oxidative stress in rat cerebral astrocytes is distinct from the effects of silver ions.” Neurotoxicology 52 (2016): 210-221.Tsepina, Natalia, et al. “Soil contamination by silver and assessment of its ecotoxicity.” Reviews in Agricultural Science 10 (2022): 186-205.
8. Xu, Liming, et al. “Neurotoxicity of silver nanoparticles in rat brain after intragastric exposure.” Journal of nanoscience and nanotechnology 15.6 (2015): 4215-4223.
9. Bagheri-Abassi, Farzaneh, et al. “The effect of silver nanoparticles on apoptosis and dark neuron production in rat hippocampus.” Iranian journal of basic medical sciences 18.7 (2015): 644.
10. Nosrati, Hamed, et al. “The potential renal toxicity of silver nanoparticles after repeated oral exposure and its underlying mechanisms.” BMC nephrology 22.1 (2021): 228.
11. Heydrnejad, M. Saeed, Roya Jafarzadeh Samani, and Simin Aghaeivanda. “Toxic effects of silver nanoparticles on liver and some hematological parameters in male and female mice (Mus musculus).” Biological trace element research 165 (2015): 153-158.Food and Drug Administration. (1999). Over-the-counter drug products containing colloidal silver ingredients or silver salts.
12. Assar, Doaa H., et al. “Silver nanoparticles induced hepatoxicity via the apoptotic/antiapoptotic pathway with activation of TGFβ-1 and α-SMA triggered liver fibrosis in Sprague Dawley rats.” Environmental Science and Pollution Research 29.53 (2022): 80448-80465.
13. Pizzorno, Joseph. “Glutathione!.” Integrative Medicine: A Clinician’s Journal 13.1 (2014): 8.
14. Williams, Katherine, et al. “Effects of subchronic exposure of silver nanoparticles on intestinal microbiota and gut-associated immune responses in the ileum of Sprague-Dawley rats.” Nanotoxicology 9.3 (2015): 279-289.
15. Sears, Margaret E. “Chelation: harnessing and enhancing heavy metal detoxification—a review.” The Scientific World Journal 2013 (2013).
16. https://biomedres.us/fulltexts/BJSTR.MS.ID.004918.php
17. JAN, SYED UMER, and NASEEM ULLAH. “The protective role of glutathione in silver induced toxicity
18. Pizzorno, Joseph. “Glutathione!.” Integrative Medicine: A Clinician’s Journal 13.1 (2014): 8.
19. Hunter, Emma AL, and Robert F. Grimble. “Dietary sulphur amino acid adequacy influences glutathione synthesis and glutathione-dependent enzymes during the inflammatory response to endotoxin and tumour necrosis factor-α in rats.” Clinical Science 92.3 (1997): 297-305.
20. Jones, Mark M. “Heavy-metal detoxification using sulfur compounds.” Sulfur reports 4.4 (1985): 119-150.

#carefulness #orthomoleculair #orthomoleculairevoeding #orthomoleculairtherapeut #gezondheid #health #healthylifestyle #diëtis #food #Woerden #Kamerik #natuurgeneeskunde #holisme #holistisch #bloedonderzoek #embtest #Ontlastingonderzoek #neurotransmitters #vitamines #mineralen #detox

Scroll naar boven