AGE (advanced glycation end product)

Ongezond eten is van alle tijden, maar zeker van nu!

AGE (advanced glycation endproduct) en UPF (ultra processed food) zijn begrippen welke een grote impact hebben op onze gezondheid.

 

Wat is AGE, en welke invloed heeft op mijn gezondheid?

Bij Westerse voedingspatronen denken we vaak aan overdaad aan suikers, fructose, zout, transvetten, geraffineerde granen en een gebrek aan groente en fruit. Wat hieraan nauw gerelateerd is zijn AEG`s + UPF (AGE=reactie bijproduct, UPF=bewerkt product, welke ten alle tijden AGE’s bevatten)

De betekenis van Advanced glycation end products is ‘voortgeschreden versuikeringsproducten’. Het zijn complexe chemische verbindingen die ontstaan als suikermoleculen zich ongecontroleerd met eiwitten en vetten verbinden. In het lichaam worden ze uit bloedsuiker gevormd als normaal onderdeel van de stofwisseling. Ze komen ook voor in voeding, en het aantal neemt sterk toe bij verhitting (zogeheten maillardreactie bruinverkleuring). In kleine hoeveelheden kunnen AGEs geen kwaad, maar in hoge concentraties zijn ze giftig. Moderne voeding bevat veel meer AGEs dan goed voor ons is.

AGE’s doen letterlijk het lichaam verouderen en dragen bij aan de verstoringen van eiwit structuren zoals collageen en elastine en zijn betrokken bij de vorming van Amyloïde plaques, oorzaak van Alzheimer.

De AGE’s als reactieproducten worden als ongezond aangemerkt. Volgens onderzoekers bevorderen hoge concentraties AGE’s in het bloed en in lichaamsweefsels schade aan je lichaam door de vorming van vrije radicalen alsmede ontstekingsprocessen en zijn ze verbonden aan een hoger risico op diabetes, overgewicht, cardiovasculaire ziekten, neurodegeneratieve aandoeningen en chronische ontstekingen.

In een studie uit 2006 werd gevonden dat het eten van voeding bestaande uit veel fastfood gedurende een periode van slechts twee weken leidde tot significante stijging van AGE’s in het lichaam!

Wat kan je zelf doen tegen de nadelige gevolgen van AEG`s?

-Vermijd fastfood!
-Vermijd kant en klaar eten!
-Varieer met bereidingstechnieken en vermijd langdurig hoge bereidingstempraturen.
-Beperk of vermijd frituren, roosteren, grillen.
-Eet genoeg groente en fruit vanwege de antioxidanten.
-Kies voor producten met een lage glycemische waarden.

#healthyfood #healthylifestyle #natuurgeneeskunde #diabetes #artherosclerose #chronischziek #food #vegan #gluten #overgewicht #afvallen #afvallenzonderdieet #carefulness #orthomoleculair #orthomoleculairevoeding #orthomoleculairtherapeut #gezondheid  #diëtis #Woerden #Kamerik #natuurgeneeskunde #holisme #holistisch #bloedonderzoek #embtest #ontlastingonderzoek #neurotransmitters #vitamines #mineralen #detox

Scroll naar boven